Facebook oldalunk
+36 20 938 6036
+36 70 638 4011
Magyar nyelv Angol nyelv Német nyelv

Látnivalók a környéken

A városról

Novi Vinodolski a Kvarner-öböl egyik legnépszerűbb üdülőhelye. Crikvenicától 9, Rijekától 45 km-re délre található ez a csodálatos kisváros. Novi Vinodolski a közelségének köszönhetõen számos ország turistáinak kedvelt úti célja. Budapesttől az egyik legközelebb található tengerparti város, amely mindössze 520 km-t jelent szinte végig autópályán.

Novi Vinodolski számos kulturális, történelmi és természeti látványossággal büszkélkedhet.

Az itteni fürdőzésnek nagy hagyományai vannak. A város első hivatalos strandja 1878-ban jött létre, és a XX. század elején a város szépen kialakított strandjai királyi elismerésben is részesültek.

Novi Vinodolski természetesen nem csak strandokkal, hanem kulturális látnivalókkal is rendelkezik.

A Szent Fülöp és Jakab-templom a XV. századból, (Sveti Filip i Jakub), a XIII. századi

Frangepán- kastély és a gótikus Szentháromság templom (Sveti Trojica), a San Marino szigetecske, a Mazuranci testvérek háza, az 1845-bŐl származó olvasóklub és könyvtár, a Tájmúzeum és a Galéria.

A város emlékezetes perceket ígér az ide látogatóknak. Kellemes sétákat tehetünk a város terméskővel burkolt utcácskáin a századfordulós villák között, a tengerparti sétányon, ahol szépen gondozott ősfákkal borított parkokat találhatunk.

Történelmi szempontból Novi Vinodolski az egykori Vinodol Hercegség kulturális és politikai központja, és ezáltal vált Vinodol bölcsőjévé és hagyományos bortermelő vidékké.

Az idelátogató turistákat hagyományőrző programokkal szórakoztatják a helyiek évről évre. Ilyen minden nyáron visszatérő ünnepség a nyári karnevál és a Vinodol rózsája ünnep, melyek érdekes betekintést adnak a környék kulturális és gasztronómiai különlegességeibe.


Nyári karnevál

Novi Vinodolskiban minden év július elején megrendezik a nyári karnevált, ahol mindenki mókás maszkokba, jelmezekbe öltözik. Vegyen részt Ön is a karneválon, garantáltan jól fogja érezni magát! További információt a rendezvényekről és a programlehetőségekről a helyszínen biztosítunk.


Vinodol rózsája ünnep

Egy múltszázadi monda szerint, mely Vinodolskiról és a Frankopán család uralmáról szól, minden szüret végén kiválasztottak egy rózsaszálat a nõk közül, aki a legszebb és legokosabb leányzó. Megkoronázták, és zenészek kíséretében bekísérték a városba. A fesztivál elõször 2004- ben került megrendezésre. Azóta augusztus harmadik hétvégéje nem telhet el nélküle. Különbözõ színes programokkal, mint vetélkedõk, ünnepségek, éneklés és táncolás, valamint hagyományos ételekkel várják az érdeklõdõket.

A térség kulturális látnivalókat, számos sportolási, kirándulási, szórakozási és gasztronómiai ajánlatokat kínál az idelátogató vendégeknek.


A tengerpart

Elsõsorban kavicsos partok várják a fürdõzõket, de találunk pár homokossá alakított strandot is. Novi Vinodolski az elmúlt években kedvelt üdülõhellyé nõtte ki magát az ide látogató turisták számára. Kisgyermekes családok részére is kiválóan alkalmas, mivel a part mindenhol fokozatosan mélyül.

A városi strandon nyugágyat és napernyõt is lehet bérelni, valamint a vízi sportok szerelmesei is válogathatnak a különbözõ lehetõségek közül.

Természetesen, ha a tenger élõvilágába szeretnénk bepillantást nyerni, de semmilyen elõképzettségünk nincs a búvárkodás területén, akkor ahhoz elegendõ egy búvárszemüveg és egy pipa. Nem kell ahhoz mélyre mennünk, hogy gyönyörködhessünk a tenger élõvilágában, hiszen a part szélén lévõ sziklákon találhatunk csillagot, kagylót, és rákot is.

A stranddal szemben (kb.200m) a San Marino szigetecske egy csodálatos kis káplnával várja újabb felfedezõit, és aki veszi a bátorságot, hogy átússzon oda, annak garantáltan páratlan élményben lesz része.

Természetesen a központi strandon kívül számos helyen lehet még fürdeni, elég, ha végigsétálunk a tengerparti úton.

Novi Vinodolski nem csak tengerparttal büszkélkedhet, így engedje meg, hogy néhány érdekes látnivalót, programot ajánljunk figyelmébe.


Plitvicei-tavak

Az apartmantól 108 km-re található a világ egyik legszebb természeti csodája a Plitvicei-tavak.

A 16 türkiz színû, kristálytiszta tóval és 92 egymásba hulló vízeséssel. A Plitvicei tórendszert 1949-ben nemzeti parkká, 1979-ben az UNESCO által a világörökség részévé nyilvánították.

A barlangok illetve a színes növény és állatvilág szintén nagy vonzerõ az odalátogatók számára. Látogasson el a Plitvicei tavakhoz, lélegezze be a friss hegyi levegõt, gyönyörködjön a csodálatos tavakban, vízesésekben és a nemzeti parkban. Páratlan kikapcsolódást tartogat egy teljes napon át.


Krk Szigete

Az Adria legnagyobb szigete a Krk. Történelmi múltja és természeti szépsége miatt igen kedvelt és keresett kirándulóhely. Tengerpartja néhol sziklás, máshol kavicsos vagy homokos, a szigetet híd köti össze a szárazfölddel. Krk sziget keleti oldalának kedvelt üdülõhelyei közé tartozik Vrbnik a kalózok városa, Baska 2 km hosszú homokos strandja, Klimno kagyló öble, Silo legöregebb komphajó kikötõje, Biserujka barlangja és a lenyûgözõ kilátást adó kilátótornyok. És természetesen Krk városát sem szabad kihagyni úticélunkból. Az út odafelé csodálatos panorámát tár elénk, hiszen a monumentális híd, mely összeköti a szárazföldet a szigettel egy pillanatra, elkápráztat bennünket.


Kirándulás a hegyekben

Ha megelégeltük a nyüzsgõ tengerpartot, és egy kicsit a hüvösebb zöldbe vágyunk, akkor csak annyi a dolgunk, hogy edzõcipõt ragadunk és irány az erdõ. A természet szerelmeseinek nyaralása alkalmával sem kell mellõznie a jó erdei sétákat. Míg a többiek a parton napoznak, addig túrakedvelő vendégeink élvezhetik a lombkoronák védelmezõ árnyékát. A várost ölelõ hegyek erdeibõl áradó tiszta levegõ, tökéletes felfrissülést biztosít a testnek és léleknek egyaránt. Érdemes ellátogatni a természetvédelmi Risnjak Nemzeti Parkba, vagy szervezhetünk változatos kirándulásokat a Velebit hegység csodálatos erdeibe.


Kirándulás a szomszéd városokban

Nem szabad kihagyni a szomszéd település Povile barlangokkal ékesített tengerpartját sem, ami az apartmanháztól kb. 10 perc sétára van.

Ha valaki inkább szárazon pillantana bele a tenger élővilágába, annak Novi Vinodolski kikötőjéből, vagy a 6 kilométerre levő Selce városából induló üvegfenekű hajóról, erre is lehetősége nyílik. Gyerekek és felnőttek egyaránt nagyon élvezik a hajókázást.

Crikvenica az éjszakai élet központja, diszkóval, pubokkal, valamint nyüzsgõ pálmafás tengerparttal várja az idelátogatókat.