Facebook oldalunk
+36 20 938 6036
+36 70 638 4011
Magyar nyelv Angol nyelv Német nyelv

Hasznos információk

Utazási okmány

Horvátországi utazásunk során, a magyar-horvát határon, útlevélen kívül, bármely típusú érvényes személyi igazolvánnyal át lehet kelni, ami igazolja magyar állampolgárságunkat.

Gépjármûvel való utazás során, mindenképpen rendelkeznünk kell érvényes kötelezõ gépjármû felelõsségbiztosítással és az ezt igazoló Nemzetközi zöldkártyával!


Pénzváltás, Hitelkártya.

Horvátország hivatalos pénzneme 2023-tól az Euro. A bankokban, pénzváltókban, postákon és utazási irodákban lehetőség van Euro váltásra. Aki nem szeret készpénzt magánál tartani annak ajánlatos a hitelkártya, bankkártya, ami alkalmas fizetésre és készpénz felvételre egyaránt. Sok helyen találhatunk bankautomatát és a kártyával, már szinte minden étteremben és üzletben tudunk fizetni.


Egészségügyi ellátás, utasbiztosítás.

A sürgõsségi ellátást a magyar egészségügyi szolgáltatásokra jogosult személy a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár illetékes kirendeltsége által kiadott Európai Egészségbiztosítási Kártyával veheti igényben. Horvátországban térítésmenetesen ugyanakkor csak az életmentõ- illetve elsõsegély-ellátások nyújthatók, az egyéb ellátásokért a magyar biztosítottaknak is ugyanolyan mértékû önrészt kell fizetniük, mint a horvát biztosítottaknak. Az önrész mértéke általában az ellátási költségek 15%-a. Kórházi ellátás esetén a költségek 30%-át kell a biztosítottnak magának fizetnie.

Fontos megemlíteni, hogy az Európai Egészségbiztosítási Kártyát csak az a horvát orvos köteles elfogadni, aki szerzõdött szolgáltató. Tekintve, hogy a turisták által látogatott üdülõövezetben mûködõ horvát orvosok nagy része nem szerzõdött szolgáltató, célszerû az egészségügyi szolgáltatás igénybevétele céljából kórházhoz vagy rendelõintézethez fordulni.

Érdemes azonban az Európai Egészségbiztosítási Kártyán felül a nyaralás idõtartamára utasbiztosítást is kötni. Az utasbiztosítással magán egészségügyi szolgáltatóhoz is lehet fordulni, illetve a biztosítási szerzõdés szerinti összes ellátást fedezi. Továbbá az Európai Egészségbiztosítási Kártya esetében az önrészt a biztosítottnak kell kifizetnie, viszont az utasbiztosítás az önrészt is fedezi.


Néhány hasznos apró

A tengerpart sok helyen kavicsos, így célszerû strandcipõt viselni, amit akár a helyi árusoktól is meg lehet vásárolni.

A vezetékes víz az ország egész területén fogyasztható.

Hálózati feszültség: 220 V, 50 Hz


Autópálya díj Novi Vinodolskiba

Távolság Budapesttõl: 520 km


A környék éghajlata

A mediterrán éghajlatnak köszönhetõen a nyár meleg és napfényes, melyet a tenger felõl érkezõ szellõ tesz kellemessé. Novi Vinodolskiban a napsütéses órák száma 2500.

Télen a hõmérséklet 10°C körül van, míg nyáron 30°C-35°C. A szárazföld felõl érkezõ észak-keleti szél, melyet bura -nak hívnak, a nyári forróságot friss hegyi levegõvel hûsíti, míg a tenger felõl érkezõ dél-keleti szél, melyet jugo -nak hívnak, párás meleg levegõt fúj a tengerpartra. A tengervíz hõmérséklete eléri a 25 °C is, így elég kellemes nyaralást ígér az idelátogatóknak.

Az éghajlat rendkívül kedvezõ hatással van az allergiában és asztmában szenvedõkre, mivel a tenger felõl érkezõ sós, párás levegõ helyettesíti a gyógyászatban használt sópipát. Ezért sokan látogatják ezt a régiót egészségügyi okokból is.